Tort cu ciocolată, cafea și alune (fără zahăr, fără gluten)

   Fie că suferiți de vreo afecțiune în care vă este restricționat consumul de zahăr, fie suferiți de
intoleranță la gluten, fie pur și simplu doriți să minimalizați consumul de zahăr, mai ales acum în preajma sărbătorilor, când tindem să gustăm din toate bunătățile, vă recomand acest tort cu ciocolată, cafea și alune.
  Eu l-am realizat pentru ziua soțului meu, și am fost foarte încântați de gustul desăvârșit al acestuia.   
  Pentru a-l îndulci am folosit un îndulcitor special,  tagatoză - extras din lactoză,  de altfel când desfaci punga te izbește un miros de lapte praf de-ți vine să-l mănânci cu lingura. :))  Evident cu măsură. :)
  Cum vă povesteam zilele trecute, Alimente Speciale a gândit o campanie pentru această perioadă, Mănânc Responsabil de  Sărbători,  menită să ajute persoanele cu nevoi speciale de alimentație (alergii, intoleranțe - gluten, lactate-, diabet etc.), dar și pentru cei care din diferite motive au ales un alt tip de alimentație (dietă vegană, paleo, macrobiotică, etc.), 
  Vă invit să vizualizați rețetele create de 18 bloggeri talentați care participă la campanie dând click AICI.






Blat cacao:


 

 

Cum procedezi:

1. Încălzești cuptorul la 180 grade Celsius și tapetezi o tavă (24 cm diametru) cu hârtie de copt.
2.  Separi albușurile de gălbenușuri.
3. Pui albușurile în bolul mixerului împreună cu praful de sare și le mixezi spumă.
4. Adaugi îndulcitorul în două tranșe și mixezi până cand spuma formează creste.
5. Adaugi gălbenușurile peste spuma de albușuri și mixezi câteva secunde (până se încorporează), torni uleiul de cocos și mai mixezi preț de câteva secunde.
6. Amesteci făina fără gluten cu cacaoa și instantul de cafea, și le cerni în compoziție în 3-4 tranșe, înglobându-le cu o spatulă prin mișcări circulare, de sus în jos. 
7. Torni compoziția în tavă și o introduci în cuptor pentru 30 minute, treapta coacere uniformă, raftul din mijloc. Pentru a verifica dacă blatul e copt, faci testul scobitorii.
8. După coacere scoți tava, lași blatul să se răacească complet, apoi îl tai în două felii egale.


Blaturi bezea cu alune:

  • 4 albușuri (de la ouă L)
  • 50 g îndulcitor Tagatesse
  • 70 g miez de alune de pădure
  • 20 g făină mix patiserie, fără gluten (Mix C Schar)
  • un praf sare
  • 1/2 lgț zeamă de lămâie

 

 

 

 

Cum procedezi:

1. Încălzești cuptorul la 110 grade Clesius. Trasezi două cercuri pe o hîrtie de copt și tapetezi o tavă standard cu ea.
2. Prăjești/coci ușor alunele, le lași să se răcorească apoi le macini cu ajuturul unei râșnițe.

3. Degresezi bolul mixerului cu câteva picături de oțet, apoi ștergi cu un șervețel.
4. Torni albușurile în bol și le mixezi spumă cu praful de sare și zeama de lămâie.
5. Adaugi 50 g îndulcitor Tagatesse și mixezi până când spuma formează creste.
6. Amesteci alunele râșnite cu 10 g îndulcitor și cu cele 20 g făină mix patiserie fără gluten și le cerni în  spuma de albușuri în trei tranșe, înglobându-le cu o spatulă prin mișcări circulare, de sus în jos. 
7. Pui bezeaua într-un posh și formezi, în tavă pe hârtia de copt, două discuri cu diametrul de 19 cm, și câteva bezele.  
8. Introduci tava în cuptor și lași la copt 60-70 minute. Scoți apoi tava și lași blaturile să se răcească complet, apoi le desprinzi ușor cu un cuțit subțire de hârtia de copt.

Crema de ciocolată

  •  300 g ciocolată neagră (50% cacao, fără zahăr) 
  • 400 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)
Atenție:o prepari în momentul în care ai totul pregătit pentru asamblare

Cum procedezi:

1. Rupi ciocolata în bucăți mici și o pui la topit într-un bol pe bain-marie. Amesteci cu o spatulă până  când bucățelele se topesc complet. Iei bolul de pe foc și lași ciocolata să se răcorească două minute.
2. Pui smântâna pentru frișcă într-un bol și mixezi mai întâi la viteză mică, crescând ulterior viteza, până când crește în volum, devine aerată și formează creste moi. Adaugi ciocolata topită și mixezi la viteză mare până la încorporarea acesteia. 

 Crema de cafea:

  • 50 ml cafea tare neîndulcită
  • 1 vârf linguriță agar-agar
  • 1 linguriță îndulcitor Tagatesse
  • 1 și 1/2 linguriță cafea instant
  • 200 ml  smântână pentru frișcă (30% grăsime)

Cum procedezi:

Atenție:o prepari în momentul în care ai totul pregătit pentru asamblare. 
1. Amesteci cafeaua preparată cu agar-agar și o pui într-o cratiță neaderentă pe foc. Amesteci continuu până când fierbe și se îngroașă (5-8 minute). Oprești focul și treci la pasul următor.
2. Pui smântâna pentru frișcă într-un bol împreună cu îndulcitorul și mixezi mai întâi la viteză mică, crescând ulterior viteza, până când aceasta crește în volum, devine aerată și formează creste moi.
3. Adaugi cafeaua (dacă s-a închegat între timp o poți încălzi ușor și o torni peste frișcă), și instantul și mixezi până la înglobarea acestora.


Asamblare:


  Pentru însiropat: 60 ml cafea tare amestecată cu o linguriță de îndulcitor Tagatesse. 

  Pui prima felie de blat de cacao pe un platou într-un inel reglabil pentru torturi și o însiropezi cu jumătate din cantitatea de sirop. Torni jumătate din crema de ciocolată, netezești, pui cu grijă un blat de bezea cu alune.
2. Torni crema de cafea, netezești.

3. Pui celălat blat de bezea cu alune.
4. Torni deasupra restul cremei de ciocolată, netezești și pui cealaltă felie de blat cu cacao, pe care o vei însiropa cu siropul rămas. Introduci tortul în frigider minimum 4 ore.

 Decor:

  • 200 g ciocolată neagră (50% cacao, fără zahăr)
  • 300 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)
  • 1 lgț  îndulcitor Tagatesse
Cum procedezi:
1. Rupi ciocolata în bucăți mici și o pui la topit într-un bol pe bain-marie. Amesteci cu o spatulă până  când bucățelele se topesc complet. Iei bolul de pe foc și lași ciocolata să se răcorească două minute.
2. Pui smântâna pentru frișcă într-un bol împreună cu îndulcitorul Tagatesse și mixezi mai întâi la viteză mică, crescând ulterior viteza, până când crește în volum, devine aerată și formează creste moi. Adaugi ciocolata topită și mixezi la viteză mare până la încorporarea acesteia. 
3. Scoți tortul de la frigider, torni jumătate din cremă (dacă mă gândesc bine cred ca la acest pas a intrat 30-35 % din cremă) deasupra și nivelezi cu o spatulă.  Introduci tortul la frigider pentru 10 minute.
4. Torni jumătate din crema într-un posh cu dui simplu și il introduci la frigider pentru 5-10 minute. 
5. Scoți tortul și îl ornezi cu crema din posh.

Notă 1 : Din crema pentru decor mi-a mai rămas aproximativ un pahar, așa că ori faceți mai puțină, ori  utilizați restul cremei la altceva.
         2. Utilizați o marcă de ciocolată fără zahăr și fără gluten adecvată afecțiunilor pe care le aveți și care este sigură pentru consum. 
         3. De asemenea, utilizați cacao din surse sigure, care să nu fie contaminată cu gluten. 
 S-aveți poftă!





























Comentarii