Paine rustica cu nuci si chimen (fara gluten)

Va povesteam acum cateva zile despre campania Gourmandelle si Dr. Schar "retete creative de paine
fara gluten" la care am onoarea sa particip.

 Va spuneam ca aceasta campanie este structurata in doua etape: una in care 10 bloggeri dau frau liber creativitatii si pregatesc retete de paine fara gluten (1-15 martie) si cealalta (15-30 martie) in care voi va alegeti o reteta din cele pregatite de noi, o preparati si puteti castiga o masina de facut paine (Tefal Nutribrad) foarte utila in orice bucatarie. Mai multe detalii privind regulamentul gasiti pe blogul Gourmandelle.
 Daca data trecuta am incercat faina alba, acum am ales sa testez faina neagra si a avut rezultat neasteptat. Nu credeam ca o paine neagra, fara gluten poate fi atat de pufoasa. No si ca sa nu ziceti ca o laud, va las pe voi sa incercati si apoi sa-mi povestiti. ;)
 Probabil ati observat si in postarea trecuta ca obtinerea aluatului fara gluten aduce o serie de beneficii pe care aluatul cu gluten nu le are: se realizeaza fara framantare, iar timpul de dospire este mult mai mic. Am uitat sa precizez ca aluatul fara gluten necesita mai mult lichid fata de cel cu gluten.

Ingrediente:
     In plus

Cum procedezi:

1.Pune miezul de nuca intr-o tava tapetata cu hartie de copt si introdu tava in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius pentru 5-6 minute, sau il poti coace intr-o tigaie neaderenta pe aragaz.
2. Intr-un vas pune drojdia impreuna cu zaharul si o dizolvi cu apa calda.
3. In alt vas pui faina, si faci o adancitura in mijlocul acesteia, unde vei turna drojdia dizolvata. Amesteca cu o lingura pana cand obtii un aluat omogen. Adaugi semintele de chimen, sarea si miezul de nuci copt, si amesteci pana la inglobarea lor.
4. Acoperi aluatul cu o lingura de faina, framanti usor si il muti intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Il crestezi si il acoperi cu un vas, iar vasul cu un prosop si il lasi sa dospeasca 30 de minute.
5. Dai vasul si prosopul deoparte si introduci tava in cuptor 40 de minute la 200 grade Celsius, in ultimele 5 minute vei scoate painea, o vei unge cu ulei si vei introduce inapoi in cuptor crescand temperatura la 250 grade Cesius. Recomand ca atunci cand introduci tava cu paine in cuptor, totodata sa pui (in partea inferioara a cuptorului) un vas cu apa rece ca painea sa-si pastreze hidratarea, in ultimele 15 minute scoti vasul cu apa din cuptor. Dupa ce scoti painea din cuptor o acoperi cu un vas si o lasi sa se raceasca.

 S-aveti pofta!
 Recomad sa o alaturati unei felii zdravene de branza, sau chiar unei lingurite de dulceata.
















Comentarii