Tort cu capsune si busuioc


  V-am povestit aici ca am fost raciti ingrozitor acum ceva timp. Ca sa ne tratam am baut ceai de
busuioc. Busuiocul este cunoscut ca avand proprietati terapeutice extraordinare si pe deasupra are un gust grozav.
    M-am gandit sa experimentez o combinatie mai neobisnuita si sa transform tortul meu cu capsune in tratament pentru raceala. E musai, da' musai sa fac din nou cat de curand!
Blat
  • 4 oua foarte mari (XL)
  • 120 g zahar
  • 110 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 lg ulei
  • un praf sare

Piure de capsune cu busuioc
  • 600 g capsune (congelate am avut eu)
  • 150 g zahar
  • o ramura de busuioc uscat (cu flori)

Crema de capsune (pentru interior)
  • 200 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 250 g piure de capsune
  • 200 g iaurt
  • 10 g gelatina granule (Dr.Oetker)
  • 40 ml apa rece

Crema de capsune (pentru exterior)
  • 250 g piure de capsune
  • 100 g frisca lichida neindulcita (30% grasime - Pilos)
  • 10 g gelatina granule (Dr.Oetker)

Decor
  • 100 g frisca lichida neindulcita(30% grasime - Pilos)
  • 1 lgt zahar

Pentru insiropat
  • 1 lg sirop concentrat de capsune amestecat cu
  • 50 ml apa rece

Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de  galbenusuri.
3. Mixeaza albusurile spuma tare cu praful de sare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza dupa fiecare transa pana cand zaharul se dizolva, iar in final spuma formata este densa si lucioasa.
4. Inglobeaza galbenusurile si uleiul in albusurile spuma mixand usor.
5. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne mixul in compozitie in doua transe amestecand dupa fiecare transa. Inglobeaza-l usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
6. Toarna compozitia intr-o tava (20x20cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana trece testul scobitorii.
7. Scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet apoi taie-l pe orizontala astfel incat sa rezulte 3 felii egale.
Piure de capsune 
1. Pune capsunele impreuna cu zaharul intr-o cratita neaderenta, la foc mic, amestecand din cand in cand. Lasi pe foc pana cand lichidul lasat de capsune se ingroasa (~10-15 minute), in ultimele 5 minute adaugi crenguta de busuioc.

2. Opresti focul si lasi sa se raceasca complet. Scoti crenguta de busuioc si pasezi capsunele cu un blender.

Crema interior:
ATENTIE! O pregatesti in momentul asamblarii!
1. Hidratezi gelatina in apa rece, apoi o dizolvi pe bain-marie.
2. Mixezi frisca lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi iaurtul, piureul de capsune si gelatina dizolovata si mixezi pana la incorporarea acestora.

Crema capsune (pentru imbracat tortul)
ATENTIE! Prepari crema aceasta dupa tortul este deja asamblat si il scoti de la congelator. 
1. Hidratezi gelatina in apa rece apoi o dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixezi frisca lichida pana cand creste in volum si devine aerata.
3. Adaugi piureul de capsune si gelatina si mixezi pana la inglobarea acestora.
Asamblare:
1. Pune prima felie de blat in tava in care l-ai copt tapetata cu folie alimentata/hartie de copt, o insiropezi, pui jumatate din crema pentru interior, a doua felie, insiropat, restul de crema de capsune (pentru interior) si ultima felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu tortul in congelator pentru 2-3 ore. 2. Scoti tava cu tortul din congelator, pui un carton pentru torturi (taiat cu 1 cm mai mic decat blatul in sine) pe un platou, iar acestea deasupra tavii si rastorni tortul cu grija.
3. Iei cu grija cartonul cu tortul si il muti pe un gratar apoi torni crema de capsune deasupra. Nu uita sa pui gratarul pe o farfurie ca sa nu dai crema pe jos. 
4. Muta tortul cu tot cu cartonas pe platou. Mixeaza frisca lichida rece cu zaharul pana cand devine aerata, pune-o int-un pos cu varf simplu si orneaza tortul dupa preferinta. :)

Eu l-am ornat la insistentele ficiorasului meu cu puncte si floricele si musai o inimioara. :))











Comentarii

  1. Cat de frumos si bun poate sa fie tortul tau!
    Si ce idee minunata cu busuiocul!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. minunat, ca toate preparatele tale si arata tare bine. am totusi o nelamurire, la crema pentru interior ai spus ca mixam frisca, adauga iaurtul numai ca nu l-am regasit printre ingrediente, iar la crema pentru imbracat tortul nu am inteles punem sau nu gelatina ca iar nu am regasit-o printre ingrediente. daca poti sa ma lamuresti ca as dori sa prepar tortul vineri pentru ziua tatalui meu :). multumesc tare mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurora, multumesc pentru atentionare. La cat sunt de aiurita am sarit peste ele, dar acum am rectificat. Te astept cu impresii. :)

      Ștergere
  3. Buna....arata foarte bine dar ma puteti lamuri cu ceva...tortul in pun in congelator sau in frigider pentru 2-3 ore?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ori il tii in congelator 2-3 ore, ori il tii la frigider doar ca va trebui sa extinzi timpul.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.