Prajitura cu caramel de lamaie

  
   Prajitura cu caramel de lamaie a aparut din greseala. :)) Am vrut sa fac o crema de lamaie ca AICI,
numai ca am uitat oala pe foc si zaharul s-a caramelizat (putin cam tare:)). Nu m-am indurat sa il arunc, si bine-am facut ca nu l-am aruncat.
Ce-i drept e o prajitura caloricoasa, insa e atat de buna si de pufoasa.

   Caramel lamaie
  • 5 lg cu varf zahar
  • zeama de la o lamaie
  • coaja de la o lamaie
  • 50ml apa
  • 120 g smantana lichida

    Blat
  • 8 oua medii (de tara am folosit eu)
  • 13 lg zahar
  • 9 lg faina de grau
  • 4 lg cu varf fulgi nuca de cocos
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • caramelul de lamaie (200 g)
 Decor:
  • 200 g smantana lichida (30% grasime - Pilos)
  • 1 lgt zahar
  • cateva capsune

Cum procedezi:
   Caramel de lamaie:
1. Pune zeama de lamaie impreuna cu apa si zaharul intr-un vas pe foc mic. Amesteca si lasa pana cand siropul format este gros si capata culoare maro.
2. Opreste focul, adauga smantana lichida (ai grija sa stai departe de cratita deoarece sar stropi fierbinti si te poti rani) si coaja de lamaie, amesteca si lasa la racit.
    Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusurile a 6 oua.
3. Intr-un vas pune galbenusurile si cele 2 oua intregi si mixeaza-le (la viteza mare) impreuna cu 3 lg zahar pana cand se deschid la culoare si formeaza spuma. Adauga caramelul si faina amestecata cu praful de copt, si mixeaza bine pana la inglobarea totala a acestora.
4. Mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga restul de zahar (10 lg) mixeaza pana cand spuma devine lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
Albusurile mixate cu praful de sare
5. Toarna compozitia cu galbenusuri si caramel  peste albusurile spuma si inglobeaz-o incet, cu o spatula, cu miscari circulare, de sus in jos. Adauga nuca de cocos si inglobeaz-o cu spatula/lingura  prin miscari fine.
6. Pune compozitia intr-o tava (32x22 cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor, pe raftul din mijloc pentru 25-30 minute (depinde de cuptor - al meu e electric cu posibilitate de incazire atat superioara catsi inferioara), sau pana cand trece testul scobitorii (introdu o scobitoare in blat, daca iese curata => balt copt, iar daca este lipicioasa, mai lasa prajitura in cuptor sub stricta supraveghere :)
7. Dupa ce s-a copt, o scoti din cuptor, o lasi la racit si mai apoi o portionezi dupa preferinta.

    Decor:
   Mixezi smantana lichida cu o lingurita de zahar, o pui intr-un pos cu varf stea si decorezi fiecare prajiturica, apoi finisezi cu o felie de capsuna. 

  Nota: daca nu vrei sa te complici preparand caramelul, poti folosi unul din comert si adaugi coaja de lamaie in compozitia pentru blat.















Comentarii

  1. Ce bine arata prajiturele tale, si ce aromate sunt! Arunca-mi si mie cateva. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Absolutamente maravilloso y menudas fotos, que pasada!
    Besazos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cum mi-au scapat minunile astea, sunt absolut divine, felicitari!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.