marți, 27 martie 2018

Pască cu ciocolată (2)


   Vă povesteam anul trecut că fiica mea nu agreează brânza în preparate dulci, și ca niciodată nu se
putea bucura de pască. Ei bine aceasta este reteta și fotografiile păștii de anul trecut, pe care o voi face din nou de Sfintele Paști numai pentru ea.
  E bună, ciocolatoasă, onctuoasă.  Tot anul trecut am făcut și o versiune de pască cu ciocolată fără gluten, care are și imagini din timpul preparării -  o găsiți dând click AICI,  și am făcut de asemenea o pască zebră, în două culori , a cărei rețetă am ratăcit-o... oups. :) 
  De asemenea găsiți pe blog și rețete de Pască fără aluat, Pască cu aluat de cozonac, Pască cu nucă de cocos, Pascoșpan, Tarta cu brânză și nucă de cocos.

 Reteta este inspirată  din bucataria Irinei. Mulțumesc Irina! :*

Bază:

  • 450 g făină de grâu (eu am folosit faină obișnuită, de țară)
  • 70 g zahăr pură
  • 1 lgț rasă praf de copt
  • 120 g ulei de cocos (solid)/unt la temperatura camerei
  • 2 ouă (medii, de la găini de curte)
  • 1 praf sare
  • 10 lg apă rece/lapte rece


Umplutură:

  • 10 ouă (medii, de la găini de curte)
  • un praf sare
  • 160 g zahăr
  • 50 g cacao (vezi mai jos indicații cu privire la aceasta)
  • 20 g faină
  • 400 g ciocolată neagră
Decor:
150 g glazură de ciocolată
50 g ciocolată răzuită
ouă de ciocolată


Cum procedezi:

Bază:

1. Într-un bol amesteci 350 g făină cu zahărul pudră, praful de sare, praful de copt, ouăle bătute si apa rece, amesteci cu o lingură, adaugi uleiul de cocos/untul si frămânți bine. Adaugi restul făinii treptat și frămânți bine, dacă aluatul e lipicios mai adaugi una-doua linguri de faină, iar dacă pare prea tare adaugi una-două linguri de apă. 
2. Lași aluatul să se odihnească 30 minute acoperit cu o folie alimentară.
3, Întinde aluatul între două hârtii de copt și pune-l într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (24 cm diametru), il ridici ușor pe margini (cam de 2-3 degete lățime).

Umplutura + asamblare:

1. Rupe ciocolata în bucăți și o topești pe bain-marie, amesteci cu un tel până la omigenizare. O lași la răcorit cât timp mixezi ouăle. 
2. Sparge ouăle într-un bol și mixează-le până se triplează în volum și se deschid la culoare cu un praf de sare și cu zahărul.
3. Amesteci cacaoa cu făina și o înglobezi în ouăle bătute prin cernere în 3 tranșe, mixezi cateva secunde după fiecare tranșă adăugată.
4. Adaugi ciocolata topită peste amestecul de la pasul anterior și mixezi bine, până la înglobare.
5, Torni compoziția peste aluatul din tavă și introduci tava în cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius pe treapta coacere uniforma pentru 30 de minute, scazi apoi temperatura la 160 grade Celsius și mai lași încă 10-15 min la cuptor.
După coacere scoți pasca de  la cuptor și o lași să se răcească complet in tavă apoi o introduci în frigider și după 4-5 ore o poți transfera pe un platou. O scoți din frigider cu una-două ore înainte de servire. 

Nota:  poți folosi o tavă mai largă sau două tavi mai mici dacă vrei ca prasca să fie mai joasă. 
          - la umplutură am folosit 50 g cacao, dar ar merge mai bine doar cu 20 sau 30. 

























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.