miercuri, 31 ianuarie 2018

Prajitură cu cremă de vanilie și ciocolată




     Perfectă pentru cand ai pofta de o prajitură cremoasă, și delicioasă. E drept că are "câteva"calorii,
dar dacă o mănânci cu măsură și dacă faci nițel sport e numai bună. :)

Blat:
  • 7 ouă (de la găini de curte)
  • 160 g zahăr tos
  • 4 lg ule de floarea soarelui
  • 125 g făină de grâu (tip 000)
  • 35 g cacao (11% grăsime)
  • un praf sare

Crema:
  • 4 ouă (de la găini de curte)
  • 200 g zahăr tos
  • 1 l lapte (3.5% grăsime UHT)
  • 70 g amidon alimentar
  • 2 plicuri zahăr vanilie Bourbon 
  • 10 g gelatină granule
  • 30 ml apa rece
  • 300 g mascarpone

Pentru însiropat:
  • 1 lingură sirop concentrat
  • 3-4 linguri de apă plată

Glazură:
  • 200 g ciocolată amăruie (50% cacao)
  • 300 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)

Cum procedezi:
Blat:
1. Preîncălzești cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separi albușurile de gălbenușuri.
3. Pui albușurile în bolul mixerului și le mixezi spumă tare cu praful de sare. Adaugi zahărul în două tranși și mixezi până când se dizolvă complet.
4. Peste albușurile spumă adaugi gălbenușurile și uleiul și mixezi câteva secunde (până se încorporează complet).
5. Amesteci făina cu cacaoa și o cerni în compoziția cu ouă bătute în 4-5 tranșe, înglobând fiecare tranșă cu ajutorul unei spatule prin mișcări circulare, de sus în jos.
6. Torni compoziția într-o tavă (dimensiune 35x25 cm) tapetata cu hartie de copt, o nivelezi apoi introduci tava în cuptor pentru 20-30 minute, până când trece testul scobitorii.
7. După coacere scoți tava din cuptor, lași blatul să se răcească complet apoi îl desprinzi de hârtia de copt. Il lași tot în tavă pentru asamblarea prăjiturii.
8. Diluezi siropul cu apa și însiropezi blatul ( poți folosi orice sirop preferi, eu am folosit un sirop simplu din zahăr și apă).

Crema:
1. Mixezi ouăle cu zahărul și cu zahărul vanilinat până  când se deschid la culoare. 
2. Dizolvi amidonul în 75 ml lapte rece, și îl torni peste compoziția cu ouă bătute. 
3. Pui restul laptelui într-o oală neaderentă la foc mediu și îl  înfierbânți până la punctul de fierbere. 
4. Torni laptele fierbinte în fir subțire mixând continuu, peste compoziția de la pasul 2. După ce ai încorporat tot laptele, torni toată compoziția în cratița neaderentă și muți cratița pe foc mic. Amesteci continuu cu un tel până se îngroașă (5-7 minute).
5. După ce s-a îngroșat, acoperi crema cu o folie alimentară și o lași să se răcească complet la temperatura camerei.
6. Hidratezi gelatina în 30 ml apă rece și o dizolvi pe bain-marie.
7. Pui brânza mascarpone într-un bol și o mixezi bine, adaugi apoi lingură cu lingură crema de vanilie peste mascarpone, mixezi bine după fiecare tranșă, și continui până când ai înglobat-o pe toată.
8. Adaugi apoi gelatina dizolvată fierbinte, și mixezi bine până la încorporare.
9. Torni crema peste blat și introduci prăjitura în frigider pentru 3-4 ore. 


Glazura de ciocolată:
1. Rupi ciocolata în bucăți. O pui împreună cu smântâna lichidă într-un vas de inox/termorezistent și o topești pe bain marie. Amesteci cu telul pentru omogenizare.
2. O lași să se răcorească la temperatura camerei și apoi o torni peste prăjitură. 
3. Introduci prăjitura în congelator pentru -2-3 ore, pentru a o putea scoate din tavă. Transferi prăjitura pe un platou și o porționezi cu ajutorul unui cuțit înfierbântat. 

Pentru ornat am folosit 100-150 g cremă de ciocolată cu mascarpone

Notă: - ouăle folosite au avut mărime medie (47-49 g/ ou cântărit în coajă) și au fost ținute la temperatura camerei înainte de folosire.
           - dacă ai o tavă cu fund detașabil o poți folosi pentru a scoate prăjitura mai ușor. 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.