joi, 6 aprilie 2017

Ciorba cu coltunasi


      Am mai experimentat astfel de ciorba si in trecut, si s-a dovedit un real succes. Acum ca si atunci ciorba
a avut mare cautare.
   Baietelul meu si-a amintit zilele astea ca am facut o ciorba cu galustele ca la Kung Fu Panda si m-a intrebat cand fac din nou. 
  Noroc cu el fiindca eu uitasem ca am printr-un cotlon al calculatorului aceasta reteta. :)

Ingrediente:


Aluat pentru coltunasi:
400 g faina
3 oua de tara 
3 lg de apa 

Umplutura:
1 ceapa mare (100g curatata)
70 g ardei kapia taiat cubulete
700 g carne de porc (muschi, pe cat posibil curatat de grasime)
1 lgt ghimbir pudra
1/2 lgt ienibahar pudra
1/8 lgt piper cayenne
1/4 lgt turmeric pudra
1 lgt boia dulce
1 si 1/2 lgt sare grunjoasa
2 lgt patrunjel uscat
1 lgt leustean uscat
1 lg ulei masline/floarea soarelui

Ciorba:
2 morcovi (150 g curatati)
1 bucata pastarnac (50 g, curatat)
1 felie de telina (cat degetul, 50 g)
1/2 ardei kapia verde (50 g)
1/2 ardei kapia rosu (50 g)
1 foaie de dafin
1 rosie (50 g) 
2 cepe mari (curatate)
3 l apa 
500 ml bors umplut (cantitatea de bors poate diferi in functie de cat de acru este)
1 bucata de ghimbir (5 cm) 
2 lg ulei masline/floarea soarelui



Cum procedezi:

1. Tai morcovii (rondele si fasii) si ardeii (eu i-am taiat cu o forma pentru biscuiti, insa ii puteti taia cum vreti).
2. Pui feliile de morcov, pastarnacul, ceapa, telina (curatate, si le lasi intregi pentru a le putea scoate la final din ciorba), si ardeii taiati (desi i-am adaugat la inceput, ar fi bine sa ii pui odata cu coltunasii pentru a nu isi pierde culoarea) impreuna cu apa intr-o cratita. Pui cratia pe foc mediu ca sa fiarba legumele.
Separat, pui borsul la fiert.


Aluat coltunasi:
1. Pui faina intr-un bol, faci o gaura in mijloc si adaugi ouale batute. Inglobezi faina in ouale batute prin miscari circulare. Daca e cazul adaugi cele 3 linguri de apa, daca nu continuam sa framantam pana cand obtinem un aluat omogen. Lasi aluatul sa se odihneasca 30 minute timp in care te ocupi de umplutura.

Umplutura:
1. Tai ceapa cubulete, incingi o tigaie si pui uleiul impreuna cu ceapa cubulete. Adaugi putina sare si lasi tigaia pe foc pana cand ceapa devine translucida. Opresti focul si lasi ceapa sa se racoreasca.
2. Toci carnea fin si o pui intr-un bol impreuna cu condimentele, ardeiul cubulete si ceapa calita, si amesteci bine. 
3. Formeaza bilute (ca pentru chiftelute) din umplutura si pune-le pe un platou. 

Asamblare:
1. Imparti aluatul in 4 (ca sa fie mai usor de manevrat) si intinzi bine fiecare bucata de aluat. Daca ai o masina de facut paste nu ezita sa o folosesti (eu am intins aluatul pana pe la treapta 6). Daca nu ai asa ceva iti recomand cu draga inima sa iti achizitionezi, e o minune la casa omului. <3 E minunat sa ai paste proaspete oricand poftesti! 
2. Taie aluatul in bucati de 7-8 cm, sau in discuri cu diametrul de 8 cm. 
3. Pune cate o biluta de umplutura in centrl discului/dreptunghiului de aluat si strange marginile lipindu-le cu grija. Pe masura ce ii faci, ii pui pe un platou. 
4. Dai drumul coltunasilor in oala cu ciorba si ii lasi sa fiarba pana se ridica la suprafata. Aluatul care mi-a ramas l-am facut taietei carora le-am dat drumul in ciorba la cateva minute dupa coltunasi. 
5. Adaugi borsul fierbinte si mai fierbi 5-10 minute, desi indicat ar fi sa pui borsul inainte de a fierbe cotunasii, pentru ca avand aluatul proaspat acestia risca sa se desfaca.

S-aveti pofta!

 Nota:  la umplutura puteti inlocui carnea de porc cu carne de pui sau de vita.










Un comentariu:

  1. Am auzit de un milion de ori despre ciorba de coltunasi, dar nu am mancat niciodata. Cred ca e timpul sa o descopar!

    RăspundețiȘtergere

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.