miercuri, 22 martie 2017

Tort Alba ca Zapada (fara gluten)

    
  Alba ca zapada sau Lamaita, e o prajitura cu foi pe care gospodinele o prepara de regula de sarbatori.
Fiindca vine Pastele, ma gandesc ca poate o sa va fie de folos reteta aceasta.
 Azi am liber de la munca asa ca intre doua reprize de tuse si una de durere de cap am reusit sa scriu reteta tortului mesterit saptamana trecuta.
   De la inceputul lunii testez retete fara gluten pentru campania "Gatim romaneste si fara gluten cu Schar" lansata de Celiaci.ro si Schar. Cum ati intiut este o reteta fara gluten, fiindca exista persoane care nu il tolereaza si am adaptat reteta pentru nevoile lor, insa e atat de buna ca nu m-as mai intoarce vreodata la cea traditionala. 
  



Ingrediente:
Foi
  • 2 oua mici, de tara (84 g cantarite in coaja)
  • 60 g zahar (3 linguri)
  • 1 praf sare
  • 9 lg lapte (124 g)
  • 1/2 lgt bicarbonat de sodiu
  • 1 lgt otet
  • 3 lg ulei  floarea soarelui (25 g)
  • coaja de la o portocala
  • 340 g faina fara gluten mix Patisserie Schar

Crema:



 Cum procedezi:


Pentru foi:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Sparge ouale intr-un bol (62 g cantarite fara coaja) si mixeaza-le cu praful de sare si cu zaharul pana cand obtii o spuma deschisa la culoare.
3. Adauga 5 linguri lapte, coaja de portocala si uleiul, si mixeaza pana la inglobare.
4. Adauga 150 g faina mix Patisserie, si mixeaza bine. Adauga inca 150 g faina mix Patisserie si amesteca cu o spatula, adauga restul de lapte si inglobeaza-l cu spatula. La final adauga cele 40 g faina mix Patisserie ramase si framant cu mana. E important sa adaugi ingredientele exact asa cum am indicat.
5. Imparte aluatul in 6 bile egale (~100-105 g fiecare).
6. Intinde fiecare bila intre doua hartii de copt cu ajutorul sucitorului. Discurile formate (~16 cm diametru) le asezi intr-o tava tapetata cu hartie de copt (eu am asezat cate 3, in doua tavi standard de cuptor).
7. Introdu tava in cuptor pentru 7 minute.
8. Scoate tavile din cuptor si lasa foile sa se raceasca complet.

Crema:
1. Amesteca laptele cu faina mix Patisserie si cu cele 50 g zahar tos, si strecoara compozitia printr-o sita pentru a evita formarea cocoloaselor.
2. Pune compozitia intr-un vas neaderent si pune-l pe foc mediu. Tine vasul pe foc pana si amesteca continuu pana cand compozitia se ingroasa ca o budinca (la mine a durat 3 minute pe ochiul mare al plitei cu gaz).
3. Opreste focul, adauga coaja de lamaie peste budinca fierbinte si amesteca bine. Pune o folie deasupra budincii pentru a evita formarea crustei, si las-o sa se raceasca complet. Cand s-a racit o amesteci bine cu o spatula sau cu mixerul.
4. Pune untul moale (la temperatura camerei) intr-un bol si mixeaza-l spuma cu zaharul pudra (120 g ) adaugat in 4 transe si mixat bine dupa fiecare transa adaugata.
5. Inglobeaza budinca de lapte in spuma de unt lingura cu lingura, mixezi bine dupa fiecare lingura adaugata, iar la final adaugi zeama de lamaie si o inglobezi bine cu mixerul. Cantareste crema si imparte-o in 6.

Asamblare:
 Aseaza o foaie pe un platou, si distribuie o parte din crema, mai pune o foaie, apoi crema si continui asa pana cand termini foile. Cu crema ramasa imbraci tortul si il ornezi dupa preferinta. Eu l-am apasat cu varful unui cutit de unt pe margini, si deasupra am pus coaja de citrice.

Enjoy!








































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita.gmail.com.