Tort cu caramel si cafea


      Mmm, ador caramelul si cafeaua, si le-am combinat intr-un tort nepretentios facut cu ceva vreme in urma
pentru aniversarea casniciei. :) A fost delicios... Acum ca m-am apucat de redactat reteta inghit in sec amintindu-mi de aromele acestuia.



Ingrediente:

Blat:

  • 5 oua foarte mari (XL)
  • 120 g zahar
  • 80 g faina
  • 20 g cacao
  • 3 linguri ulei
  • un praf sare

Crema de caramel:

  • 300 ml smantana lichida rece (30% grasime)
  • 240 g caramel
  • 5 g gelatina
  • 40 ml apa rece

Crema de mascarpone si cafea:

  • 200 ml smantana lichida rece 30% grasime)
  • 40 g zahar
  • 150 g mascarpone
  • 2 lingurite de cafea instant

Pentru decor:

  • 200 ml smantana lichida rece (30% grasime)
  • 40 g zahar
  • 150 g mascarpone
  • 1 lingura cu varf cafea instant

Pentru insiropat:

  • 50 g caramel 
  • 80 ml apa


Cum procedezi:

Blat:

1. Preincalzesti cuptorul la 170 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Pune albusurile intr-un bol cu praful de sare si mixeaza (mai intai la viteza mica, crescand apoi gradual viteza) pana obtii spuma tare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza bine dupa fiecare transa pana la dizolvarea completa a acestuia. 
4. Adauga galbenusurile in spuma de albusuri si mixeaza pana la inglobarea acestora. Adauga apoi uleiul si mixeaza cateva secunde.
5. Amesteca faina cu cacaoa si cerne mixul in spuma de oua de la pasul anterior, in 3 transe, ingloband fiecare transa cu ajutorul unei spatule prinmiscari circulare , de sus in jos. 
6. Torni compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (18 cm diametru), si introduci tava in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana cand trece testul scobitorii (introduci o scobitoare in mijlocul blatului, daca iese curata atunci blatul este copt, in caz contrar mai tii in cuptor cateva minute sub stricta supraveghere).
7. Dupa coacere scoti tava din cuptor si lasi blatul sa  se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta).
8. Taiem blatulin 4 felii egale.

Crema de caramel

ATENTIE! O prepari in momentul asamblarii.
1. Hidratezi gelatina in apa rece pentru 10 minute apoi o dizovi pe bain-marie (eu o pun intr-o canuta si dupa ce se hidrateaza pun canuta intr-un vas cu apa clocotita)
2. Pui smantana lichida rece intr-un bol inalt impreuna cu zaharul si mixezi (mai intai la viteza mica, apoi cresti viteza) pana cand devine aerata si creste in volum.
3. Adaugi caramelul si gelatina dizolvata, si mixezi pana la incorporare.

Crema de mascarpone si cafea

1. Pui smantana lichida rece intr-un bol inalt impreuna cu zaharul si mixezi (mai intai la viteza mica, apoi cresti viteza) pana cand devine aerata si creste in volum. 
2. Adaugi mascarponele si mixezi bine, pana la incorporarea completa a acestuia, apoi adaugi cafeaua instant si mixezi cat sa o inglobezi corect in compozitie.




Asamblare:


1. Intr-o tava detasabila (18 cm diametru), tapetata cu folie alimentara sau cu hartie de copt, pui prima felie de blat, o insiropezi usor, adaugi jumatate din crema de caramel, nivelezi, apoi a doua felie de blat pe care o vei insiropa putin, crema de cafea, nivelezi, urmatoarea felie de blat (pe care o vei insiropa) si cealalta jumatate de crema de caramel, nivelezi, si pui ultima felie de blat (pe care o vei insiropa).  
2. Introduci tava in frigider pentru 4 ore minimum. 
3. Pentru prepararea cremei pe care o vei folosi la decor procedezi ca la crema de mascarpone si cafea. 
4. Pune crema intr-un pos cu dui pentru volanase (poti folosi orice dui iti place) si orneaza tortul dupa preferinta. 

Pentru reteta de caramel  dati click pe aici>>> reteta de CARAMEL.















Comentarii

  1. draga mea, eu, o cititoare a retetelor tale de a lungul anului, doresc sa ti adresez cu ocazia sarbatorilor, craciun fericit alaturi de cei dragi tie si multa sanatate!
    cozia

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.