Tort inima, cu coacaze (fara gluten)

       Da stiu, v-am mai zis ca luna aceasta sarbatorim Dragostea si o sa va mai spun de cateva ori
numa' asa ca sa nu uitati. Se spune ca daruind vei dobandi si asa este. Daruind dobandesti cunostinte, experienta, dragoste si bucurie, nu neaparat in aceasta ordine. :P
  Luna aceasta Schar impreuna cu Celiaci.ro organizeaza campania "Iubim si daruim cu Schar" si va invitam sa "daruiti" (la finalul acestei postari ) un gand bun, o poveste de viata, o experienta care sa ne inspire sa devenim mai generosi. Schar va rasplati o persoana dintre cele participante, cu povestea cea mai captivanta, si o va premia cu produse fara gluten pentru o luna intreaga! 




Ingrediente:
 Blat:
  • 3 oua medii (de la gaini de curte)
  • 115 g zahar
  • 90 g faina universala Mix it Schar
  • 1 lingura ulei
  • 1 praf sare
  • 1 lgt zeama lime/lamaie
  • coaja de la o lamaie
 Crema:
  • 200 g coacaze rosii (cantarite dupa curatare)
  • 140 g zahar
  • 400 g smantana lichida (30% grasime)
  • 6 g gelatina granule
  • 30 ml apa rece
Pentru insiropat:
  • 2 lg zeama lamaie
  • 1 lg zahar
  • 5 lg apa
 Decor:
  • 400 g smantana lichida (30% grasime)
  • 200 g mascarpone
  • 60 g zahar
  • 100 g coacaze

Cum procedam:

Blat:

1. Incalzim cuptorul la 180  grade Celsius.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Intr-un bol punem albusurile impreuna cu praful de sare si mixam pana cand obtinem o spuma moale. Adaugam zaharul in doua transe, mixand dupa fiecare transa pana la dizolvarea acestuia, iar spuma obtinuta este lucioasa. 
4. Adaugam galbenusurile peste spuma de albusuri, si mixam pana la inglobarea acestora. Turnam in compozitie uleiul si mixam cateva secunde. 


5. Punem in compozitie faina universala Mix it Schar, in doua transe, si inglobam fiecare transa cu ajutorul unei spatule prin miscari circulare, de sus in jos. 
6. Inglobam zeama de lime si coaja de lamaie in compozitie tot cu ajutorul unei spatule, prin miscari circulare.
7. Turnam compozitia intr-o tava (20 x 22 cm) in forma de inima, unsa cu unt daca e din silicon sau tapetata cu hartie de copt daca e din alt material. 
8. Introducem tava in cuptor pentru 25 minute (sau pana cand trece testul scobitorii) pe treapta de coacere uniforma. 
9. Dupa coacere scoatem tava din cuptor, lasam blatul sa se raceasca complet in tava, apoi il scoatem si il taiem o data pe orizontala, astfel incat sa rezulte doua felii egale. 

Sirop:

Amestecam ingredientele si le fierbem 1-2 minute. 

Crema:

ATENTIE! Preparam crema in momentul in care avem pregatit tortul pentru asamblare.
1. Intr-o cratita punem coacazele impreuna cu 100 g zahar, punem cratita pe foc mic si amestecam din cand in cand pana cand se dizolva zaharul.  Punem un capac si lasam pe foc mic pana cand siropul format se ingroasa (3-4 min). Oprim focul si lasam sosul sa se raceasca complet.

2. Hidratam gelatina in apa rece pentru 10 minute si o dizolvam pe bain-marie.
3. Mixam smantana lichida impreuna cu 40 g zahar pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugam gelatina dizolvata fierbinte si mixam pana la incorporarea acesteia.

Asamblare:

1. Tapetam tava in care am copt blatul cu folie alimentara.
2. Punem o felie de blat, o insiropam turnam jumatate din frisca, iar cu o lingura punem sosul de coacaze desupra. 
3. In restul de frisca turnam sosul de coacaze ramas si il inglobam cu o spatula apoi il turnam peste crema de pe foaia de blat. Punem cealalta felie de blat o insiropam si introducem tortul in frigider pentru 4 ore minimum. 

Decor:

ATENTIE! Pregatim decorul in momentul in care scoatem tortul de la frigider!
1. Intr-un vas mixam smantana lichida cu zaharul pana cand devine aerata si creste considerabil in volum. Adaugam mascarponele si mixam pana la inglobarea acestuia.
2. Scoatem tortul din frigider, il transferam cu grija pe un platou. Folosim jumatate din crema preparata pentru decor pentru a imbraca tortul, iar restul o punem intr-un pos cu dui simplu mic si decoram dupa preferinta. 
3. Introducem tortul in frigider pana in momentul consumarii. :P

Si nu uitati Love, Give and Enjoy every little thing!




























Comentarii

  1. Cat de elegant este!
    Si buuuun!
    Si ce poze frumoase!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunat....din categoria:"Iată ca pot face doua mâini dibace" Felicitări Alina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Wowwwww cat o fi fost de bun si cat e de frumos <3
    Iar pozele sunt la superlativ.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest tort este parca rup dintr un vis. Felicitari !
    Nu credeam ca se poate face asa ceva cu faina fara gluten.
    Cuvintele nu pot descrie fericirea de pe chipul meu cand l am descoperit aici.
    Imi doresc si eu unul de ziua mea in dec.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.