Paine cu ananas si rozmarin (fara gluten)


  Dragilor, saptamana asta va aratam pe Facebook o fotografie cu produse Schar. Am urmarit cu
interes campaniile Gourmandelle si Dr.Schar si am admirat produsele Schar inca de cand le-am descoperit.
  Iata ca s-a ivit posibilitatea sa testez aceste produse prin prisma campaniei "retete creative de paine fara gluten" gazduita de  Gourmandelle si sutinuta de Schar Romania, carora le multumesc pentru invitatie!
  Aceasta campanie se defasoara in doua etape: una in care bloggerii pregatesc retete de paine fara gluten (1-15 martie), iar cealalta  in care voi cititorii aveti sansa sa castigati o masina de facut paine (Tefal Nutribread). Pentru mai multe detalii vedeti aici regulamentul complet.

   Produsle fara gluten sunt destinate in special persoanelor care sufera de intoleranta la gluten (celiachie),  boala cauzata de factori ereditari si de mediu.

 Am ales sa fac o paine pufoasa cu ananas si rozmarin, perfect match din punctul meu de vedere (impartasita si de comesenii mei). 
  La aceasta reteta am folosit faina fara gluten (Mix Pan - Mix B) care e dementiala si drojdie fara gluten. Faina aceasta e atat de alba si de aerata incat te face sa iti doresti sa modelezi, sa te joci cu aluatul. Imi place tare mult ca nu te chinui cu framantatul, ci asezi totul in vas, amesteci cu o lingura si gata-i aluatul, iar rezultatul e unul pufos si delicios.



Ingrediente:

Cum procedezi:
1. Cerne faina intr-un vas si fa o adancitura in mijlocul acesteia.
2. Pune drojdia intr-un vas impreuna cu 1/2lgt zahar, amesteca si dizolva cu 100 ml apa calduta.
3. Toarna drojdia dizolvata in adancitura din faina, toarna restul de apa calda, siropul (de asemenea cald), zaharul ramas si sarea. 
4. Amesteca circular cu o spatula pana inglobezi toata faina (va rezulta un aluat moale).
5. Pune ananasul cuburi si rozmarinul peste compozitie si inglobeaza-le cu grija. 
6. Toarna compozitia intr-o tava (30x12x7 cm) tapetata cu hartie de copt si lasa la dospit intr-un loc cald, lipsit de curenti 30 de minute.
7. Introdu tava in cuptor (incalzit in prealabil, treapta coacere uniforma) 10 minute la 200 grade Celsius. Scazi apoi temperatura la 180 grade Celsius si lasi inca 30 de minute. Ca sa se rumeneasca frumos o ungi cu putin ulei si cresti din nou temperatura, de data aceasta la 220 grade Celsius si mai lasi 10-15 minute. 
8. Dupa ce s-a copt o scoti din cuptor, ungi painea cu putina apa, o acoperi cu un prosop  si o lasi asa 10-15 minute. Dupa acest timp rastoni painea pe o parte (ca sa nu se lase aluatul) in tava si o lasi sa se raceasca complet. 

Nota: puteti folosi ananas proaspat in locul celui conservat. 
       Daca suferiti de celiachie si folositi ananas conservat, cititi cu atentie eticheta si aveti grija sa nu contina aditivi folosti pentru ingrosarea siropului.
        De asemenea, rozmarinul nu este recomandat femeilor insarcinate asadar mare atentie daca va aflati in aceasta postura. :)

S-aveti pofta si  spor la brutarit!


























Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.