Tort cu zmeura, nuca de cocos si ciocolata (de post)

   Salutare, dragilor! Am lipsit o vreme din online pentru ca uneori simt nevoia de liniste, ca orice om.
In plus bunica mea treverseaza o perioada dificila si sunt coplesita de starea de ei de sanatate in continua depreciere. :(
  Daca am lipsit din mediul acesta, nu inseamna ca n-am mai gatit. :) Asadar, azi va aduc la defilare un tort de post facut pentru o mandrete de coplia. Si inainte sa aruncati cu pietre si sa-mi ziceti ca nu exista ciocolata de post, v-as ruga sa va documentati mai bine. ;)


Blat1:
  • 400  g faina de grau
  • 335 g dulceata zmeura
  • 600 ml apa
  • 70 g cacao
  • 70ml ulei
  • 150 g zahar
  • 1/2 plic praf de copt (5g)
  • 1 lgt rasa bicarbonat de sodiu
  • 1 lgt otet

Blat2
  • 200 g faina
  • 300 ml apa
  • 45g nuca cocos
  • 25 g  cacao
  • 80 g zahar
  • 30ml ulei
  • 1/4lgt bicarbonat sodiu
  • 1lgt otet

Sos zmeura:
  • 700 g zmeura congelata
  • 150 g  zahar
Crema cocos:
  • 200 g fulgi nuca de cocos
  • 300 ml apa fierbinte
  • 250 g ciocolata amaruie (55%cacao)

Decor
  • 280g ciocolata amaruie (55%cacao)
Pentru insiropat:
  • 50 ml sirop concentrat de zmeura amestecat cu 150 ml apa plata. 

Cum procedezi:

Blat 1:

1. Preincalzesti cuptorul la 180°C.
2. Intr-un vas amesteci ingredientele uscate (faina, cacao, praf de copt si zahar). Separat amesteci ingredientele umede (apa, dulceata, ulei, bicarbonatul de sodiu stins cu otet) si mai apoi le inglobezi in cele uscate cu ajutorul unui tel.
3. Torni compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (24cm diametru) si introduci in cuptor 50 minute, sau pana cand trece testul scobitorii. 
4. Scoti blatul de la cuptor, il lasi sa se raceasca complet si apoi il tai in doua felii. 

Blat 2. 
1. Amesteci bine ingredientele uscate (faina, cacao, zahar, nuca de cocos), apoi le inglobezi pe cele umede (apa, ulei si bicarbonatul de sodiu stins cu otet) cu un tel.

2. Torni compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (24cm diametru) si introduci in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 20 minute, sau pana cand trece testul scobitorii..
3. Scoti cuptor si lasi sa se raceasca complet ianainte de asamblare.
 Sos de zmeura:
Pui zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu la foc mic. Amesteci din cand in cand si lasi pe foc pana cand siropul rezultat s-a ingrosat (la mine a durat 15 minute). Lasi sosul sa se raceasca complet inainte de a-l folosi la asamblat.

Crema de cocos:
Pui apa la fiert, cand da in clocot opresti focul si adaugi fulgii de nuca de cocos, apoi lasi la racit.
Topesti ciocolata la bain-marie, o torni in fulgii de cocos inmuiati si amesteci bine.
Decor:
1. Topesti ciocolata pe baie de aburi. 
2. Trasezi un cerc pe o hartie de copt, torni ciocolata (~175g) in centrul cercului  si o intinzi cu o lingura inspre exterior. Bagi hartia de copt in frigider pana in momentul finisarii tortului.
3. Din restul de ciocolata topita iei cate o lingurita, o pui pe alta hartie de copt, si o intinzi de jos in sus apoi introduci hartia in frigider. 
4. Pentru fluturasi, puiciocolata intr-un pos de hartie de copt si spritezi dupa modelul desenat in prealabil pe o hartie de copt.
Asamblare:
1. Pune o felie din primul blat pe un platou, o insiropezi, pui jumatate din crema de cocos, blatul 2, il  insiropezi si pe acesta, pui sosul de zmeura si a doua felie din primul blat pe care o vei insiropa. Deasupra acesteia pui crema de cocos ramasa, si introduci tortul in frigider pentru minumum 2-3 ore.
2. Scoti tortul din frigider, scoti si formele de ciocolata si le desprinzi cu grija de hartia de copt apoi le lipesti pe tort.   

  Nota: este un tort destul de dulce si de consistent.



Comentarii

Trimiteți un comentariu

Salutare! Iti multumesc pentru vizita! Comentariile sunt bine-venite. Daca te-au inspirat preparatele de pe acest blog te invit sa-mi trimiti o fotografie intr-un mesaj pe pagina de facebook a blogului (Biochimist la cratita) ori intr-un e-mail la biochimistlacratita@gmail.com.